torstai 30. kesäkuuta 2016

Työharjoittelu 29.6 ja 30.6

Keskiviikko

Laitettiin Sisu johon vaihdettiin pakat valmiiksi siinä oli ongelmia, piti riipukkeet yms käyttää irti että tapit saatiin kohdalleen. 



Rasvarin letku piti tehdä uusi koska vanha oli katkennut.

Sitten vaihdoin kytkimen työsylinterin Scaniaan, osia odotellessa olin apuna Volvon V-tuen laitossa. Tein myös yhteen toiseen sisuun uuden rasvarin letkun koska se oli katkennut.

Torstai

Perävaunuun piti vaihtaa 5 jarruletkua koska ne oli katsurin mielestä "hankautunut". Ensimmäiselle akselille kuskin puolen ja vänkärin puolen letkut, nelos akselille molemmat vänkärin puolen letkut ja keskiletku, välissä vaihdoin Volvoon viimeiselle akselille ilmapalkeet koska sillä oli kiire. Sitten tuli Scania öljynvaihto huoltoon, öljyt,öljynsuodatin ja lingon putsaus.

tiistai 28. kesäkuuta 2016

Työharjoittelu 27.6 ja 28.6

Maanantai

Aamulla oli Volvoon huolto vaihdoin kaikki 3 öljynsuodatinta 2 polttoainesuodatinta ilmansuodattimen öljyt, tein rasvaukset, tarkistin vaihteistosta ja molemmista peristä öljyt. Ei oikein ollut muuta olin apuna nosturin laitossa, laitettiin myös uuteen Scaniaan adblue ja polttoainesäiliöön tankkausrinkulat niin voi tankata ilman korttia. Kaikki kuvat hävisi kun puhelin tilttasi.

Tiistai 

Tänään toisen asentajan kanssa ruvettiin vaihtamaan Sisuun jousipakat. Paripyörät pois, jousitapin rasvaletkut irti, jousitapin lukitustapit pois. 


U-pultit eivät auenneet, toinen asentaja polttoleikkasi ne, koska oli kiire. Sitten ruvettiin jousitappeja irroittamaan. Tehtiin erikoistyökalu siihen. 


Sitten pakka nostettiin pois


Vanha pakka


Uudet pakat


Uudet u-pultit

Kun jouset laitettiin paikalleen putsasin jousitapit ja lukitustapit ja rasvasin ne


lukitustapit

Sitten tuli halliin Scania johon piti tehdä S-huolto niin tein sen koska sillä oli kiire ja se piti saada tänään valmiiksi.

torstai 23. kesäkuuta 2016

Työharjoittelu 23.6

Tänään saatiin tämä iso urakka valmiiksi. Laiteltiin hydrauliikka valmiiksi, tein kierteet sivuvalotelineille niputtelin johdot ja laitoin valot leikkelin alleajosuojatelineet ja laitoin suojat paikoilleen ja kaikki viimeiset pikkumaalaukset yms tehtiin valmiiksi. Sitten nostettiin pönttö paikalleen pyöräkuormaajalla ja laitettiin auto valmiiksi ja lähdettiin juhannuksen viettoon. Oli aika jännä nähdä kun auto lähti hallista melkein 2 viikon seisonnan jälkeen pois.






keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Työharjoittelu 21.6-22.6

Nyt ei ole oikeastaan ollut muita hommia kuin tässä uudessa autossa

Apurunko nostettiin päälle viimeisen kerran ja sitä ei tulla enää ottamaan pois. Eli rupesin ajamaan runkoon lappuja kiinni pulttimopolla jotta ne saadaan hitsattua apurunkoon kiinni. Myös apukiinnikkeet laitoin paikalleen. Muutama piti magneetilla pujotella paikalleen.





Pakoputken kannatinta piti siirtää poispäin apurungosta laittamalla mutterit väliin (ei kuvassa) jotta se ei ota kiinni apurunkoon kun apurunko kiristetään apukiinnikkeillä.




Sitten maalasin laput, hitsisaumat yms jyki punaisella. 

Sitten olin apuna hydrauliikan laitossa laitoin puskurin kiinni taakse takavalot oikeille paikoilleen yms..

maanantai 20. kesäkuuta 2016

Työharjoittelu 20.6

Tänään jatkoin loppuun perälaudan sylinterin vaihdon minkä aloitin perjantaina mutta en saanut sitä silloin valmiiksi sillä siihen piti hakea yksi mutteri ja tiivisteitä mutta niitä ei saanut silloin perjantaina enään.

Eli tämäkin homma oli aika simppeli ensiksi perälautaan oikeaan kohtaan pukki alle (nostosylinteri vaihdettiin pukki alle siksi ettei lauta valu alas) letkut irti, sitten mutterit auki ovat aika tiukassa iso lenkki avain ja vasaralla lyödään avaimen päähän että aukeaa. sitten ensin ylätappi irti lyömällä se lähti suht nätisti mutta alatappi oli todella tiukassa sitä piti lämmittää pillillä sitten lyödä isoimmalla lekalla mikä löytyi noin 100 iskua jotta tappi lähti irti sitten vaan vanha sylinteri pois.

Tapit oli aika huonossa kunnossa putsasin ne smirgelissä teräsharjalaikalla puhtaaksi sitten laitoin niihin kevyen kerroksen vaseliinia ja ensin alatapin ja sylinterin paikalleen ja letkut kiinni ja tiukkaan kiristää sitten piti saada yläpää oikeaan kohtaan että sai ylätapin kiinni tämä tapahtui siten että napeista joista liikutetaan perälautaa painettiin nostoa niin sylinteri liikkui ylös. Sitten piti vähän rengasraudolla kangottaa sillä perälauta oli hiukan vinoon valunut sitten vaan ylätappi paikalleen kiristetään molemmat mutterit tiukalle. Suojakumi kääntää (kondenssivesireikä alaspäin) säätää sylinteri oikean pituiseksi ja lisätä hydrauliikka öljyä.

Sitten oli s-huolto scaniaan ja MAN-merkkinen auto tuli rasvattavaksi (perälauta, olkatapit). Sitten olin apuna päällirakenne urakassa. Maalasin esimerkiksi apurungon etuosan koska sitä piti jatkaa metallipalkeilla.

Työharjoittelu 13.6-17.6

En ole muistanut oikein kirjoitella tätä blogia kun on ollut niin paljon kiirettä töissä ja vapaa-ajalla...

Mutta viimeviikon hommia muistan vielä joitain niin kirjoitan tähän ne mitä muistan!

Maantaina oli heti aamusta kärrin laittelua en muista mitä kaikkea siihen piti tehdä ainakin jousen alapää"lautanen" vaihtaa se oli ajettu johonkin kiveen tms...


Vanha jousilautanen


ja uusi paikoillaan

Rasvasin myös perävaunun kääntöpöydän se on helppo homma kärrin etuosassa on rivi nippoja kaikkiin sen verran rasvaa että näkyy että sitä rupeaa kääntöpöydästä tursuamaan


Yksi perävaunun parkkivalo oli särkynyt, varmaan osunut joskus johonkin hain hyllystä uuden kytkin sen oikein ja rupesin akkukärrin kanssa katsomaan että kytkin johdot varmasti oikein ja valo palaa:D 


Mutta kärrissä ei palanut melkein mitkään valot vaikka pistoke oli kärrissä oikein ja sitten katsoin olisiko pistokkeesta irronnut tai katkennut johtoja ja sieltä oli katkennut maajohto. Pistokkeen ruuviliitokset oli ruostunut kiinni joten piti laittaa uusipistoke. 

Pistoke on 15 napainen ja kaikki johdot pitäisi saada oikeille paikoille vielä ":D" mutta homma on helppo kun katkaisee vanhasta pistokkeesta kaikki johdot ja katsoo siitä oikean järjestyksen.



Sitten katsoin että valot palaa, yksi jarruvalo poltin piti vaihtaa.

Sitten etsin ilmavuodon perävaunusta ja syynä oli vuotava EBS-releventtiili. Siihen tilattiin korjaussarja jossa oli tiivisteitä siihen. Se tuli tiistai aamuna ja vaihdoin sen mutta vuoto ei silti loppunut, eli siihen joutuu vaihtamaan kokoventtiilin.

Sitten alkoi todella iso urakka missä menee todennäköisesti noin kaksi viikkoa... Eli siis vanhasta autosta pitäisi ottaa päällirakenne (pönttöauto) ja siirtää se kokonaan uuteen autoon. Hommaa on aivan valtavasti sillä apurunko hydrauliikat yms ei mene todellakaan heittämällä paikalleen.


Vanha auto vanhalla päällirakenteella, pönttö oli jo keritty irroittaa sillä välin kun olin laittamassa kärriä, jotain hydrauliikkaa oli myös purettu jo


Sitten pitää ruveta irroittelamaan rungosta hydrauliikkaa, apurungon lappujen pultit irroittaa rungosta jne että saadaan apurunko nostettua irti.  



Kaikkea en muista mitä tehtiin koska tämä on sen verran vaativa homma että tässä oli muitakin tekemässä ja minulla oli muitakin töitä välillä. Vielä samana päivänä saimme päällirakenteet irti vanhasta autosta ;D 




Uusi auto päällirakennetta odottamassa


Vanhasta autosta piti ottaa myös esim hydrauliikka säiliö, kompressori, hydrauliikka pumppu, pikkukardaani jne irti koska ne tulevat uuteen autoon

Sitten nostettin apurungosta loput hydrauliikat irti ja sitten piti ruveta irroittamaan kaikki vanhat laput irti yms kiinnikkeet ja tässähän riitti hommaa koska kaikki oli hitsaamalla kiinnil...


Sitten kun oli sen verran metallia silvottu pois että apurunkoa mahtui sovittamaan paikalleen käytettiin sitä paikallaan ja katsottiin mistä pitää hioa maalit pois että laput saadaan hitsattua paikalleen apurunkoon.





Sillä välin kun toinen asentaja hitsaili apurunkoa niin minä tein muita juttuja mitä vain pystyi tehdä.


Esim ilmaletku piti vetää ylimääräinen taakse laittaa kompuran johdot akulle jne en muista todellakaan kaikkea enää kun en oikein kerennyt kirjoittaa tätä blogia milloinkaan. 

Oli minulla muitakin töitä viikolla paljon niistäkään en muista kaikkea esim perälaitanostimen sylinterin vaihto, kytkin tehostin vaihto , ilmastointihuolto yms...


 Hirveästi ei tarvinnut seisoskella ilman tekemistä välillä tietysti oli välejä ettei minulla ollut mitään tekemistä. Kuviakaan en kerinnyt juuri ottaa muulloin kuin aamulla ja töiden jälkeen. 

tiistai 7. kesäkuuta 2016

Työharjoittelu 6.6

Tänään oli ensiksi Scaniaan kytkinremontti. Pakoputken välipätkä pois, kardaani irti ja kannattaa sitoa esim nippusiteellä ristikko ettei tipu, hytti kipata ylös, öljyletkut, sähköjohdot, vaihteensiirtäjät kytkimen työsylinteri ja kaikki muu roina pois edestä. Sitten avataan vaihteiston kannatin pultit ja nostetaan vaihdelaatikko pois. Sitten vaan kytkinasetelma pois, vauhtipyörä pois koska tähän vaihdettiin myös kampiakselin takastefa. Tarkistettiin vielä ettei vauhtipyörässä ole liikaa heittoa koska siinä näytti vähän olevan. Hyvä oli eikun vaan paikalleen ja kiristetään momenttiin uusilla pulteilla. Sitten uusi kytkinasetelma paikalleen.



Sitten vaihdoin kytkimen haarukkaan uudet laakerit ja laitoin haarukan paikalleen ja uuden painelaakerin.


'
Sitten vaan laatikko paikalleen kytkimen työsylinteri, vaihteensiirtäjät paikalleen yms kaikki letkut johdot mitä on irroitettu niin takaisin paikalleen. Sitten kipataan hytti takaisin alas ja ruvetaan testailemaan kuinka kytkin toimii/onko järjestelmässä ilmaa.

Sitten vaihdoin yhteen perävaunuun kaksi rengasta koska kulutuspintaa oli enään vähän.


'


Sitten tuli Volvo ilmastoinnin lauhduttimen vaihtoon koska entinen lauhdutin vuoti ja kokojärjestelmä oli jo tyhjä. Ensiksi piti vähän purkaa maskista osia jotta pääsi vaihtamaan lauhdutinta. Sitten vaan uudet tiivisteet ja uusi lauhdutin paikalleen ja puretut osat paikalleen.


Vanha lauhdutin





Sitten ilmastoinnin huoltolaitteella alipaineella kuivataan järjestelmä. Sitten oikea määrä kylmäainetta r134 (tässä tapauksessa 1250g) sitten öljyä ja uv väriä. Sitten huoltolaite tarkistaa järjestelmän tiiveyden. Sitten pitää syöttää muutamia lämpötiloja koneeseen ja laite tulostaa kuitin ja huolto on valmis.

Tiistaina 7.6 eiollut hallissa hommia joten kirjoittelin tätä blogia