tiistai 12. heinäkuuta 2016

Työharjoittelu 12.7

Ensiksi tuli aamulla Volvo öljynvaihtoon eli vaihdoin öljyt ja kaikki 3 öljynsuodatinta. 

Sitten tuli perävaunu jossa ykkösakselilla vänkärin puolella ei toiminut jarrut. Pyörä pois, jarruissa ei ollut toista jarrupalaa ollenkaa eikä palanpaininta. Toisen puolen palasta oli hyvin vähän jäljellä männän suojakumit irti, levy entinen yms... 

Tässä oli SAF-akselit.


Eli sitten otin jarrukellon, jarrusatulan irti ja rupesin irroittamaan levyä. Torx pultit irti ja päätylätkä jossa on pinnapultit, irti ja sitten levyn pitäisi lähteä irti mutta ei lähtenyt vaikka löin monta kertaa isoimmalla lekalla mikä hallista löytyi. Noh pääty mutteri pois ja napa irti ja prässillä levy pois.






Sitten putsasin akselitapin ja laitoin siihen tappirasvaa.


Sitten laitoin navan paikalleen ja kiristin päätymutterin pulttikoneella tiukkaan.

Sitten pistin uuden jarrulevyn ja pääty lätkän ja uudet pultit siihen.


Sitten pistin uuden satulan ja palat ja jarrukellon paikalleen ja lähdin kotiin koska tulin kipeäksi kesken työpäivän joten laitoin tämän homman valmiiksi ja lähdin kotiin.



maanantai 11. heinäkuuta 2016

Työharjoittelu 11.7

Eli aamusta tuli satula ensimmäiselle akselille toiselle puolelle ja jarrupalat molemmille puolille eli laitoin siis toiselle puolelle palat ja renkaat paikalleen ja sitten toiselle puolelle satulan, jarrukellon ja jarrukilven ja renkaan. Sitten kehin molemmilta puolilta jarrut eli siis kiinni ja kolme naksua auki.



Sitten laitoin kolmosakselille vänkärin puolelle ja ykkösakselille vänkärin puolelle uudet lokasuojat koska vanhat oli rikki.

Sitten tuli Scania M-huoltoon eli sama kuin S-huolto mutta sen lisäksi vaihdoin ohjaustehostimen öljyt ja suodattimen. Sitten ei ollut juuri tekemistä niin siivoilin vähän hallia kun en ollut muutamaan päivään "kerennyt". 

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Työharjoittelu 8.7

Aamusta rupesin vaihtamaan viljakärriin kahdelle ensimmäiselle akselille jarrupaloja. Ensimmäisenä spärrä-venttiilistä jarrut pois. Akselipalkista ilmaan renkaat pois, sitten satulan takana olevasta kehintä akselista johon laitetaan adapteri väliin, avataan sen verran että männät menee tarpeeksi sisään jotta vanhat palat saa pois ja uudet mahtuu sisään. 

Välissä on siksi adapteri koska jos esim kehinnät ovat jumissa niin sen akselin boorit ei hajoa vaan välissä oleva adapteri hajoaa.

 Ja heti ensimmäinen satula oli kehinnästään jumissa, eli jarrukello irti ja jarrukilpi irti jotta mahtuu pulttikoneella avaamaan satulan pultit ja sitten vaan varovasti nostaa satulan pois koska se on aikas painava ettei hajota sitä. 


Jarrukello


Adapteri


Kehintä


Ensimmäinen jumissa oleva satula, tähän tulee maanantaina kokonaan uusi satula tilalle.

Sitten ensimmäisellä akselilla oikealla puolella purin sieltä jarrupalat pois, se satula oli kunnossa.


Kaikki osat ei näy kuvassa mutta siis siinä on semmoinen pidäkelevy jarrupalojen päällä se lähtee kun ottaa tapista sokan ja prikan pois ja lyö tapin irti sitten levy lähtee pois ja palat lähtee nostamalla pois.


Sitten rupesin toiselta akselilta avaamaan jarruja siellä oli molemman puolen satulat jumissa, mutta näissä kehinnät pelasi olivat vain liuista jumissa. Eli siis satulat pöydälle ja kunnostukseen.



Eli siis satulasta purettiin liukutapit ja liukuhelat pois siihen tehdyllä ulosvetimellä ja samalla laitteella laitettiin uudet liukuhelat paikalleen sitten rasvat uusiin liukutappeihin ja liukutapit paikalleen ja uudet iäkset paikalleen kumpaankin satulaan. En ollut ennen kunnostanut näitä kuorma-auton jarrusatuloita ja nämä ovat vähän erilaiset kuin henkilö-auton joten siinä meni vähän pidempään ja toinen asentaja neuvoi toisessa satuloista.


Kunnostettu satula jossa uusi iäs.

Sitten laitoin toiselle akselille satulat, jarrukellon ja jarrukilven kiinni. Kaikki tiukalle pulttikoneella että eivät itsekseen tipu. Sitten uudet palat paikalleen ja renkaat paikalleen.

 

Jarrupaloja oli hyllyssä vain yhdelle akselille mutta ykkösakselille tulee uudet palat maanantaina ja uusi satula.

Sitten vaihdoin kolmosakselilta oikealta puolelta huonoksi kuluneen renkaan pois, se oli vararenkaaana koska siitä oli räjähtänyt rengas. Otin hajonneen renkaan työkalulaatikosta ja laitoin vararenkaan sinne ja uuden paikalleen.


Jysähdys oli särkenyt myös lokasuojan.

 

Laittelen siihen maanantaina uuden ja myös ykkös akselilla oli oikealla puolella hajonnut lokari.

Yhdestä autosta piti abs-anturia käydä hakkaamassa syvemmälle kun siinä paloi abs valo.

torstai 7. heinäkuuta 2016

työharjoittelu 7.7

Tänään laitoin Sisun läjään, putsasin bräkleenillä tapit johon kengät tulee kiinni, laitoin niihin asennuspastaa, laitoin jouset ja kengät paikalleen. 



Sitten putsasin akselitapit laitoin navan paikalleen, toiselta puolelta myös putsasin ja rasvasin ulomman laakerin koska siinä oli hiekkaa ja muuta likaa, ehjä laakeri kuitenkin.


Kiristin päätymutterin sopivaan tiukkuuteen, niin ettei ollut välystä mutta että pyörä kuitenkin pyöri.


Sitten uudet rummut ja pari pyörät paikalleen ja kehin vielä jarrut, jarrut kiinni ja sitten puolikierrosta aukipäin.



Sitten laitoin MAN merkkisestä hinurista jarrusatulan, jarrukellon, jarrupalat ja paripyörät paikalleen toiselta puolelta koska ne oli purettu koska jarrulevy oli haljennut. Tänään oli vähän lyhyempi päivä kun ei ollut enää oikein hommia.

Sain myös ajaa Sisun johon jarruremppa tehtiin, ulos hallista ja pienen lenkin kun katsottiin että jarrut toimi. Siinä oli Eaton Fuller vaihteisto joten vaihteiden vaihto oli vähän hankalaa ;DD




keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Työharjoittelu 6.7

Tänään jatkui Sisun jarruremppa ensiksi putsasin navat ulkopuolelta ja sitten otin sokat irti ja napakupit pois. Sitten kaksi lukituspulttia auki ja päätymutteri auki joka lähti tuurnalla ja vasaralla hakkaamalla, siinä oli lovet sitä varten. Sitten otin ulomman laakerin irti ja nostin navan pois ja laitoin paperit suojaksi navan sisälle ja toiseen laakeriin ettei mene likaa. 


Vänkärin puolella napa oli sisältä ihan hiekassa ja laakerit myös, olivat kuitenkin ehjät joten putsaan ne ja rasvaan. Putsasin myös akselit hyväksi. 


Sitten purin jarrut, kengät pois niihin tulee uudet hihnat eli porasin niitit pois, hioin rälläkällä kengät puhtaaksi ruosteesta sitten niittasin uudet hihnat kiinni. 




Purin myös kengistä rullat irti, hioin vingulla ruosteet pois ja laitoin asennuspastaa, koska rullat jumitti.


Tein saman myös tapeille joihin kengät tulee kiinni ja kengissä oleviin kohtiin.



Kuskin puolelta jumitti myös S-nokat katson huomenna sitä tarkemmin ja laitan jarrut läjään.


Työharjoittelu 5.7

Ensiksi tuli Volvo jousten vaihtoon. Tunkeilla ylös oikeista kohtaa ja pukit alle, paripyörät pois, u-pultit pois, etujousitapin lukitustapit pois, takajousitappi pois sitten pumppukärreillä nostettiin jousipois. Tuli uusi etummainen jousitappit, jousirulla, uudet u-pultit ja jousitapin lukitustapit



Vanha jousirulla


Vanhat ja uudet lukitustapit


Takimmainen jousitappi


Etummainen jousitappi

Sitten laitettiin ensiksi etutapin varaan jousi ja sitten takapää, oli vaikeaa saada naula akselissa olevaan reikään mutta kyllä se meni kun siirreltiin akselia liinoilla yms... Sitten jousirulla ja takatappi, u-pultit väänsin niin tiukkaan kun sain rautakanki jatkolla, mutta toinen asentaja kiristi niitä vielä vähän. Tappeihin rasvat, eteen lukitustapit paikalleen ja paripyörät paikalleen ja se siinä.

Sitten tuli Volvo vaihteistoöljyjen vaihtoon omistaja kertoi että täyttöroppu on nylpätty että koita ensiksi lähteekö auki, lähtihän se kun hakkasi hylsyn paikalleen, öljyt kun otti alas proppuun jäi kiinni laakeri kuulia ja metallisilppua ja näytin autonomistajalle hän sanoi että sieltä oli alennusvaihtajan laakeri mennyt joten korjaamopäällikkö sanoi että okei. Uudet öljyt ja uusi täyttöproppu paikalleen.

Sitten tuli Sisu josta katsotaan teliakselin rumpujarrut. Pari pyörät pois, oli vähän jämähtäneet kiinni napaaan, renkaaseen lekalla monta lyöntiä niin kyllä ne sitten lähti irti. Sitten jarruräikästä kehittiin jarrut pois, jokin jumitti. Jarrurummut irti, rummussa on kierteet siitä ajaa pultit pulttikoneella ja lyö vasaralla rumpuun. Sitten jarrukengät irti, todella hankalat ottaa pois koska napaa pitää siirtää poispäin ja tästä jatkuu huomenna...



maanantai 4. heinäkuuta 2016

Työharjoittelu 4.7

Eli tänään jatkoin samaa laakeri urakkaa kuin perjantaina. Eli seuraavana purin navasta ensin sokat, sitten tiivisteet ja sitten laakerit irti putsasin navat ja laakerit huolellisesti ja rasvasin ne sinisellä laakerirasvalla. Sitten napa läjään ja paikalleen kiristetään momenttimutteri momenttiin (naksahtaa kun tarpeeksi tiukalla) sitten sokkapaikalleen sitten hakkasin pyörien pinnapultit takaisin paikalleen sitten napakuppi paikalleen ja paripyörät paikalleen. Toinen asentaja teki osan pyöristä minä kerkesin tehdä vain kahteen pyörään koska en ollut ennen tehnyt tätä urakkaa niin en ollut niin nopea;D

perjantai 1. heinäkuuta 2016

työharjoittelu 1.7

Tänään vaihdoin ensiksi lasinpyyhkijän moottorin nelossarjalaiseen Scaniaan. Keulasta piti purkaa vähän muoveja, konepelti yms.





Vanha moottori



Sitten tuli halliin puoliperävaunu josta kaikkien kolmen akselin navat puretaan, laakerit puhdistetaan ja rasvataan. Kerkesin aloittaa ensimmäistä akselia eli paripyörät pois, jarrupalat pois sitten pyörien pinnapultit hakkaamalla pois ovat todella tiukassa niinkuin pitääkin mutta tarpeeksi kun lekaa antaa kyllä se siitä :)


 Sitten kuppi isolla pulttikoneella ja oikealla avaimella auki.

Sitten momenttimutteri auki ja napa lähtee hakkaamalla irti.